Nem minden jó, ami Kínából jön, ott nincsen napelem támogatás

Rengeteg dolog van, amit a kínaiaknak köszönhetünk. A Kínai orvoslás pedig nem véletlenül egy világszerte híres dolog. Értenek az emberi testhez, olyan növényekkel és ősi praktikákkal dolgoznak, amelyek az európai ember számára teljesen ismeretlenek, mégis az elmúlt néhány évtizedben eljutottak hozzánk is előszeretettel használjuk ezeket a gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, testmozgási formákat és egészséges ételeket.

Amire viszont Kína nem lehet büszke, az a nagy mértékű légszennyezés. Kínai az egyik legnagyobb károsanyag kibocsátó. Hiába voltak a Kínaiak híresek a természetszeretetükről, ami a vallásaikban is gyakran megmutatkozott, ezt mintha már elfelejtették volna. Most már sokkal inkább a környezet pusztítása a jellemző rájuk.

A nyersanyagok felhasználásának következtében Kína belső területei teljesen elsivatagosodtak, így az amúgy is zsúfolt nagyvárosok csak még zsúfoltabbak lettek, hiszen lakhatatlanná vált az ország egy része. Vannak területek, ahol problémát okoz a vízellátás, így a termelés sem kivitelezhető.

Ezeknek az intő jeleknek ellenére sem csökkentette a káros anya kibocsátását az ország és továbbra is teljes gőzerővel működnek a gyáraik.

Ez olyasmi, amiben nem kellene követnünk Kínát.

Szerencsére Európában egyre elterjedtebbek a zöld energiaforrások. Egyre többen járnak elektromos autóval, a szelektív szemétgyűjtés szinte már alapvető a háztartásoknál. Az országok igyekeznek kihasználni a megújuló energiaforrások adta lehetőségeket. Egyre több napelempark, szélerőmű park épül, ennek következtében pedig kevesebbet használunk a nem megújuló forrásainkból.

Most hozták be azt a rendeletet is, hogy a benzin is több bioetanolt fog tartalmazni, így a kőolaj felhasználást is csökkenthetjük.

Nagyszerű lenne, ha az elkövetkező 10-15 évben a háztartások legalább fele rendelkezne napelemmel.

A Magyar Fejlesztési Bank például ennek érdekében most egy 0% THM-ű, kamatmentes hitelt kínál napelem telepítéshez. Ez a napelem pályázat magánszemélyeknek szól első sorban, így elég sokan érintettek lehetnek benne.

A napelemek ugyan megtérülnek, hosszútávon visszahozzák a befektetett összeget, de a bekerülési értékük eléggé magas. Éppen ezért az MFB ezzel a hitellel szeretné támogatni azokat a magyar, nagykorú állampolgárokat, akik az ingatlanjuk áramellátását napelemekkel szeretnék fedezni.

A hitel ugyanis a háztartás áramellátását fedező napelemekre használható fel, így akik nem rendelkeznek megfelelő kezdőtőkével, most kedvezménesen juthatnak hozzá a hitelhez, amely a kiadásaikat fedezné. A felvehető összeg 500 ezer és 10 millió Ft között van, a futamidőt pedig az adós választja meg, ez maximum 20 évig terjedhet.

Ahhoz, hogy felvegyük a hitelt, konkrét tervek szükségesek, illetve rendelkeznünk kell a bekerülési összegnek a 10%-ával.

A tervek elkészítésében segédkezhet például a napelemrendszerek.info oldal is. Itt el lehet olvasni a pályázat részleteit is, de a tervezésben és kivitelezésben is segíteni tudnak az érdeklődőknek. Nagyon értik a dolgukat, jók abban, amit csinálnak. Profi számításokat végeznek, ezzel megtervezik, hogy az adott háztartásnak mennyi napelemre van szüksége, hogy az éves áramfogyasztását fedezni tudja.

Én ajánlom, hogy aki teheti, az legalább a környezetszennyezés kérdésében távolodjon el Kínától és telepítsen napelemet, amíg még él ez a remek ajánlat, ez a napelem pályázat magánszemélyeknek.

Blog