Családi grillezés étteremben? Van, amit megérne átvenni az ázsiai kultúrából

Kínának nem csak a gyógyászata világhírű, hanem az ételeik is. Szerintem nincs olyan hely a világon, ahova ha elutazom ne tudnék enni egy jó kínait. Persze nem arról az olcsó kifőzdés kínairól beszélek, amikben mind ugyanazt lehet enni, közel ugyanolyan áron, hanem azokról az éttermekről, ahol kis gázpalackkal működő grilleken, magunk készíthetjük el az ételeinket.
Ázsiában az ilyen, készítsd magad éttermek nagyon népszerűek. Jót tesz a testnek és a léleknek is, nem csak a kiváló minőségű alapanyagok miatt felejthetetlen az élmény, hanem mert a család, vagy barátok együtt főzőcskézhetnek. Mindenki magának készítheti el a húst, vagy akár egymásnak süthetünk, és mosogatnunk se kell. Nagy élmény egy ilyen étteremben enni.

A stressz az okozója a legtöbb betegségnek, és a stresszt bizony le kell vezetni valahogyan, valamiféle kikapcsolódással. Sajnos hazánkban ezek az éttermek nem elterjedtek, alig lehet párat találni elvétve Budapest utcáin. Pedig nagy élmény együtt főzni. Sokkal jobb, mikor frissen megkapjuk az alapanyagokat, és beszélgetve, jó hangulatban együtt elkészítjük őket, nem csak kínosan ücsörögve várjuk, hogy a pincér elénk cipelje az ételt, ami a valóságban nem is olyan, mint ahogyan mi azt magunkban elképzeltük

Távol keleti sorozatokat, filmeket nézve sokszor furcsának találjuk, ahogyan az emberek munka után együtt ülnek a grillek mellett, némi alkohol társaságában sütögetnek, beszélgetnek, ott ez a bele van épülve a kultúrájukba, míg mi beállunk a legközelebbi gyorsétterembe és kutyafuttában magunkba tömjük a kedvenc hamburgereinket.

Kíváncsi vagyok, vajon miért nem terjedtek el hazánkban, miért csak az olcsó kifőzde jellegű gyorséttermekben kóstolhatjuk meg a kínai és más távol keleti konyhák ízeit?

Talán a grillekhez szükséges gázpalack ára miatt? Nem hinném. Tűzön grillezni ugyan balesetveszélyes, így mindenképpen kénytelenek lennének ezeket a palackos grilleket használni az éttermekben, de ezek működtetése egyszerű, és viszonylagosan olcsó is. A kiépítés is nagyon sokba kerülne, de úgy gondolom, hogy az mindenképpen megtérülne, az újítás maga is vonzaná az embereket.

A válasz talán ennél sokkal kézenfekvőbb, úgy gondolom, hogy a magyarok simán csak nincsenek hozzászokva az ázsiai ízekhez, a sokféle halhoz, az ázsiai fűszerekhez, gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Tehát nem az eszközök, hanem inkább a kereslet hiánya okozhatja, hogy ilyen szegényes a választék az ázsiai ételekből. Pedig mindenképp érdemes kipróbálni őket. A magyar konyha nagyon zsíros, nehezen emészthető, ezzel szemben a kínaiak rengeteg halat esznek, rizst, kis adagokban, sokféle ételt egyszerre. Mindenből egy kicsit, mértékletesség jellemző rájuk. Sokkal egészségesebb. Talán ha lennének ilyen éttermek, akkor az emberek az otthonukban is szívesen kipróbálnák az ázsiai konyhát, és a távol keleti ízekből nem csak az édes savanyú csirkét, meg a sok rizst ismernék, hanem a sültekkel is megismerkednének.

Persze elvétve találni ilyen jellegű éttermeket, ahova ha bemegy az ember, tényleg úgy érzi, hogy Kínába csöppent. Nem csak az illatok, az ételek miatt, hanem mert a vendéglátóegységek vendégei zömmel maguk is kínaiak.
A sushi, a kínai gyorséttermek elterjedtek, de sajnálom, hogy a grillételek és a különlegesebb fogások nem népszerűek.

A zsíros ételek és magyaros fűszerek mellett beépíthetnénk a táplálkozásunkba a gyömbért, kurkumát, sáfrányt, amelyek nagyon jó hatással vannak a testre. A tengergyümölcsei, a halak is egészségesebbek, mint a nehéz vörös húsok, illetve az agytevékenységet is serkentik.

A test és a lélek egyensúlyához elengedhetetlen, hogy jót együnk, jókor.
Sok problémától kímélhetnénk meg magunkat, ha nem csak a magyaros ételekhez ragaszkodnánk, hanem változatosabban étkeznénk, és nem csak a gyógyászat, hanem az étkezések terén is átvennénk dolgokat az ázsiai kultúrából.

Blog