Egy betegség, amelyre a kínai orvoslás sem tud gyógymódot nyújtani

Nagyon rég óta érdeklődök az alternatív gyógymódok és a természetes, növényi eredetű gyógyszerek iránt. Sokat olvasok a kínai orvoslással kapcsolatban is. Ez egy több ezer éves gyökerekkel rendelkező, hagyományos egészségügyi eljárás, amit az emberek vagy elfogadnak hitelesnek, vagy nem. Én személy szerint nyitott vagyok rá, attól eltekintve, hogy egyáltalán nem támogatom a már amúgy is veszélyeztetett állatfajok levadászását csak azért, hogy a szerveiket eladhassák a piacon, hogy a kínai orvoslás gyógyszerként felhasználhassa őket.

Gyakran járok egy természetes gyógyszereket és gyógykészítményeket áruló boltba, ahol az eladó lánnyal már-már barátnők lettünk. Akárhányszor ellátogatok ide, mindig legalább fél órát beszélgetünk, már ha az időnk engedi és nincs túl sok vásárló az üzletben. A legutóbbi ilyen alkalommal a témánk éppen az addiktológia volt. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyeket nem lehet gyógyszerekkel gyógyítani, hanem az ember agyában dől el, hogy fel tud-e épülni belőle, avagy sem. Pontosan ilyen betegségek a függőségek, melyek közül Magyarországon kifejezetten gyakori az alkoholfüggőség.

Mivel itthon már szinte népbetegségnek számít az alkoholizmus, nem lennék meglepődve, ha az emberek nagy többsége el tudná mondani magáról, hogy a közvetlen környezetében ismert alkoholfüggőt. Nekem is volt a családomban alkoholista, aki már szerencsésen kigyógyult. Az eladólány esetében pedig ez egy egészen friss élmény. Nem régen az egyik közeli barátjával kapcsolatban igazolódott be a gyanúja, hogy alkohol problémákkal küzd. Addiktológia területén ő sajnos nem túl járatos, ezért nem is tudta, hogy kihez tudna segítségért fordulni, ha a barátja úgy döntene, hogy változtat. Ez nehéz helyzet, ugyanis először magának a betegnek kell belátnia, hogy nem folytatható tovább a jelenlegi életvitele.

Ekkor eszembe jutott, hogy én éppen egy-két héttel előtte, az egyik ismerősömtől hallottam a Felépülők rehabilitációs központról, akik addiktológia területén végeznek kiemelkedő munkát. Budapesten és vidéken egyszerre lehet náluk konzultációra jelentkezni. 28 napos felépülő programjuk alatt pedig nyugodt környezetben, addiktológiai szakemberek és tapasztalati munkatársak segítségével igyekeznek elérni, hogy a betegek teljes mértékben letegyék az alkoholt. Hatásos eredményt ugyanis csak így lehet elérni, azaz ha a páciens soha többé nem fogyaszt alkoholt. Máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy visszaesik a függőségbe.

Az eladó lány figyelmét is felhívtam erre a központra. A későbbiekben még hasznát veheti annak, hogy tud róluk. Remélhetőleg megoldást tudnak nyújtani a barátja problémájára. Ehhez azonban, mint azt már említettem, a betegnek kell belátnia, hogy segítségre van szüksége. A legtöbben viszont sajnos addig nem fogják fel, mekkora is a baj, ameddig a családjuk el nem hagyja őket, vagy el nem veszítik a munkahelyüket. Az alkoholizmus fázisai emberenként máshogy jelentkeznek. Van olyan, aki ugyan nem üti ki magát teljesen, és szinte soha nem látni berúgva, mégis napi rendszerességgel, akár már a reggeli órákban is fogyaszt alkoholt. Ez a későbbiekben elfajulhat. Nem ritka az sem, hogy az ilyen alkoholfogyasztók valamilyen kifogással isznak: “rossz napom volt”, esetleg “csak egy kicsit lazítani akarok”, vagy “lekéstem a buszt”.

Ha szóvá tesszük nekik, hogy nem kellene annyi alkoholt fogyasztani, akkor gyakran reagálnak rá agresszívan. Nem elhanyagolható jelenség a fáradtság, ingerültség, türelmetlenség sem. Az alkoholizmus természetesen bárkit érinthet, nem kell munkanélkülinek, vagy hajléktalannak lenni hozzá. Akár a legsikeresebb, látszólag kiegyen súlyozott családi háttérrel rendelkező emberek életét is megkeserítheti. Az alkoholfüggőség tehát nem válogat. A beteg mellett pedig a közeli hozzátartozói is ugyanúgy szenvednek miatta.

Őszintén kívánom, hogy az emlegetett barát is a változtatás mellett döntsön, és letegye majd az alkoholt. Sajnos az eladó lány, bár munkájából adódóan jól ismeri a különböző gyógynövényeket és természetes gyógyszereket, ezekkel nem fog tudni rajta segíteni. Egyedül támogatni tudja őt akkor, ha gyógyulni akar. A többit teendőt pedig már érdemes addiktológiai szakemberekre bízni. Ők tudják majd az igazi eredményeket elérni.

Blog