A kínai gyógynövényekből készült krémek megolajoznak minket, akárcsak a motort a Castrol

Ha gyógyításról van szó, sokféle alternatíva az eszünkbe juthat. Vannak nagyon földhözragadt emberek, akik a hagyományos orvoslás hívei és minden más módszert ördögtől valónak tartanak, hókuszpókusznak titulálják, az ezt űző embereket pedig szélhámosnak kiáltják ki.

castrol

A legtöbb gyógyászat a testre, mint a tünetek kiinduló helyére koncentrál, viszont a holisztikus gyógyítás például ezzel ellentétben nem feltétlenül a fizikai egészségre helyezi a hangsúlyt. Eszerint a szemlélet szerint a fizikai betegségek a testben fellépő egyenysúlyhiány miatt törnek elő, maga a holisztikus gyógyítás igazából egyfajta éltemódnak is felfogható. Hiszik, hogy a lélek betegségei, problémái okozzák a testi tüneteket, tehát alapvetően először meg kellene találni a kiinduló pontját a problémának.

Egyre inkább elterjedt emellett a hagyományos kínai orvoslás is, ami bár Európától viszonylag elszigetelten, de a modern orvoslással párhuzamos fejlődött ki.

A kínai orvoslás is összetett, ugyanis külső és belső gyógymódokat különböztet meg. A betegségeket nem önmagukban vizsgálják, hanem holisztikus szemlélettel. Talán kevesen tudják, de bizonyos krónikus, Európában gyógyíthatatlan betegségek esetén is sikerrel alkalmazzák. Szerintem a hétköznapi ember számára is ismert a külső gyógymódok közül az akupuntúra, legalábbis én erről már sokszor hallottam. Személy szerint én irtózom a tűktől, így nem hiszem, hogy valaha is rá tudnám magam venni hasonló kezelésekre. Ennek lényege, hogy az emberen található akupunktúrás pontokat különböző méretű és hosszúságú tűkkel ingerlik. Ezzel a kezeléssel türelmesnek kell lenni, mert nem nyújt azonnali gyógyulást, hanem elindítja az embert egy körülbelül 2-3 hónapig tartó folyamaton, ami után látható a javulás igazán, tehát nem szabad türelmetlennek lenni, csak megfelelő kitartással érdemes belevágni.

Aki hozzám hasonlóan nem adná a fejét ilyen jellegű dolgokra, akkor még mindig választhatja a kínai orvoslás másik ágát, a belső gyógymódok áltai gyógyítást. Mivel a kínaiak a gyógynövények igencsak széles palettájával rendelkeznek, így ez teszi ki a gyógyítás legnagyobb részét. Igazából ebben semmi különös dolog nincs, hiszen akárcsak a modern orvoslásban, ők is ugyanúgy készítenek különböző krémeket, kenőcsöket és oldatokat. Ezek az anyagok beindítják az emberi szervezet működését és nagyon jótékony hatással vannak ránk, szükségünk van rá időnként akár a motornak a Castrolra.

Az autót is el kell időnként vinni a szervízbe, mert a folyamatos használat során kopnak az alkatrészei, a legalapvetőbb dolog a motorolaj, és itt párhuzamot lehet vonni, ugyanis az a motor vére, és az ember működéséhez hasonlóan annak is kell a „vérfrissítés”. Tehát ahogy a gépeknek, az autónknak, nekünk is szükség van időnként „szervízre”, és ezzel nem feltétlenül kell megvárni, míg valamilyen tünetünk jelentkezik, nem árt hangsúlyt fektetni a megelőzésre is. Én mondjuk, a tűvel szúrkálással ellentétben még mindig inkább a gyógynövényekre szavaznék, számomra az kicsit humánusabbnak tűnik, de nem szeretek úgy véleményt mondani valamiről, amit még nem is próbáltam. De semmi félni valónk nincs igazából, ugyanis a kínai orvoslás a hiedelemmel ellentétben nem holmi hókuszpókusz, mert évezredes múltja van, komoly irodalommal is rendelkezik.

 

 

 

 

Blog